Select Page

Domeniul imobiliar este o nișă amplă, într-o continuă dinamică și schimbare. Clienții care apeleaza la o agenție imobiliara au de obicei, întrebări pertinente la care au nevoie de răspunsuri pentru a înțelege mai bine o anumită situație.

Ce înseamnă extras de carte funciară, antecontract vânzare-cumpărare, certificat energetic sau ratele la dezvoltator? Care este valoarea TVA-ului atunci când vine vorba despre tranzacțiile imobiliare? Sunt întrebările pe care ne dorim sa le tratăm în acest articol, pentru a oferi informații prețioase, ce vin în ajutorul celor ce nu sunt familiarizați cu termenii si procedurile specifice domeniului imobiliar.

1. Ce este extrasul de carte funciară al unui imobil?

Rolul cărții funciare este de a oferi informații despre situația juridică a unui imobil.

Cine este proprietarul, existența precontractelor, care sunt vecinii imobilului, existența sau lipsa unor ipoteci și multe altele. Putem spune astfel că este cartea de identitate a unei proprietăți. Există extras de carte funciară de informare, care arată situația imobilului la  momentul solicitării acestuia sau extras de carte funciară de autentificare care poate fi solicitat doar de către notarul public. Cel din urmă este obligatoriu pentru încheierea oricărui tip de tranzacție imobiliară.

2. Ce este un antecontract de vânzare-cumpărare?

Antecontractul (cunoscut și sub denumirea populară de promisiune de vânzare-cumpărare) este acel contract prin care părțile se obligă să încheie în viitor un contract final de vânzare al unui imobil stabilit deja, la prețul convenit în antecontract și în condițiile specificate tot în acesta. Antecontractul este în general, primul pas în procesul de cumpărare al unui apartament/case/teren și obligă părțile la semnarea unui contract final de vânzare cumpărare. Antecontractul poate fi încheiat la orice notariat public din România, indiferent de domiciliul părților sau de adresa imobilului tranzacționat.

3. Ce este certificatul energetic?

Certificatul energetic este o cerință obligatorie a Uniunii Europene pentru tranzacționarea oricărui imobil, vechi sau nou. Acest document atestă performanţa energetică a unei clădiri. Obținerea unui astfel de certificat durează o zi sau două de la depunerea completă a dosarului şi costă aproximativ 1 euro/mp. Costurile acestui certificat sunt suportate de vânzător, daca părțile nu au convenit altfel.

4. Ce semnifică “ratele la dezvoltator”?

Ratele la dezvoltator reprezintă achitarea unor apartamente sau case achitate în tranșe lunare la dezvoltatorul imobiliar sau la constructorul ce deține oferta imobiliară. În perioadele mai dificile ale unei piețe imobiliare, atunci când condițiile de creditare oferite de bănci au fost înăsprite, a fost creat acest nou sistem de plată numit “rate la dezvoltator”.

Această soluție este ideală pentru cei ce nu pot opta pentru un credit bancar (deoarece nu se încadrează în criteriile de selecție ale băncilor, nu lucrează în țară, sau nu pot accesa creditare prin alte mijloace) sau pentru cei ce nu vor să se îndatoreze băncilor pe o perioada lungă. Avansul considerabil mai mare și ratele lunare destul de mari fac această soluție să nu fie neapărat cea mai bună. Datorită ofertelor de creditare ale băncilor, din ce în ce mai avantajoase, tot mai puțini clienți aleg această variantă, mai ales având în vedere că sunt din ce în ce mai puțini dezvoltatori ce oferă această modalitate de plată, iar clienții ajung să fie foarte limitați în ceea ce privește oferta imobiliară.

5. Care este valoarea TVA-ului la cumpărarea unui apartament?

În primul rând trebuie precizat faptul că aducem în discuție Taxa pe Valoarea Adăugată doar în cazul persoanelor juridice. La tranzacțiile efectuate între persoane fizice, TVA-ul  NU se aplică. Atunci când ne referim la prețul unui apartament vândut de o persoană juridică, valoarea TVA-ului este de 5%, dacă următoarele condiții sunt îndeplinite: suprafața utilă maximă să fie de 120 mp, terenul, inclusiv amprenta la sol a casei să nu fie mai mare de 250 mp și valoarea totală să nu depășească 100.000 Euro, excluzând valoarea TVA-ului.

Până în luna ianuarie 2019, cumpărătorii puteau beneficia de TVA de 5 % o singură dată. În prima lună din 2020, Guvernul României a schimbat reglementarea și aceeași persoană poate cumpăra oricâte imobile dorește cu valoarea TVA-ului de 5%, dacă toate condițiile enumerate mai sus sunt îndeplinite.

În cazul în care imobilul tranzacționat nu se încadrează în aceste standarde, valoarea TVA-ului este de 19%.

Sperăm că am reușit să îți oferim o informare de ansamblu a ceea ce presupune tranzacționarea imobiliară.